home info Music albums videos email The Past links english

 

juniorlopez

Renee van de Graaf, aka Renee Lopez, vertelt hier over zijn verleden in pop bands.

(...waarschijnlijk alleen maar interessant voor mensen die enkele namen herkennen, insiders of archivarissen maar plaatjes kijken is altijd leuk)

 

SCARECROW

Mijn eerste band toen ik nog erg jong was en nog maar enkele akkoorden op gitaar kon spelen. We schreven al eigen songs en speelden covers van o.a. Led Zeppelin en Deep Purple.

 

GOBLIN

Dit is de eerste band waarin ik de bas ging spelen (een geleende EKO vioolbas) met zanger Waldo (Ron Welgemoed) die de meeste songs schreef, gitarist Kees Poulus en drummer Leo Scheffers. We speelden ook covers, de enige die ik me kan herinneren is “Land of the 1000 dances” van Wilson Pickett. De band heeft kort bestaan.

 

D’ROP

DROP

 

In deze periode begon ik meer op de bas te studeren en te luisteren naar de “grote” bassisten van toen (Paul Jackson, Stanley Clarke, Jaco Pastorius etc.) en naar de muziek van Weather Report, Herbie Hancock en Mahavischnu Orchestra... jazz-rock/fusion. Meest eigen composities met Hans Hazebos (drums/vibrafoon), Herman Beeftink (fender rhodes), Henk Zwerver (gitaar), Erik Karsemeijer (percussie), Renee van de Graaf (bas).

 

BIG BAND LOENEN

Dit was (soms) veel lol maar ook hard werken omdat het zo’n “big” band was, maar geen “Count Basie-achtige band”. We speelden nummers van o.a. Chick Corea maar vooral eigen composities van o.a. bandleider/saxofonist Gerbrand Westveen. De eerste fusion big band met een hoop brass en een funky rimtesectie. Ik kan me niet veel namen herinneren van deze band, een paar: Gerhard Jeltes (drums), Jaap Brons (trombone) en Erik Karsemeijer (percussie).

 

BRUNO BASTA!

Bruno was een goede funk-rock band met eigen composities en een platen kontrakt.

bruno basta!

 

We maakten één LP (toen waren er nog geen cd's) ”Paperboys Are Millionaires” geproduceerd door Okkie Huysdens. De plaat is nog steeds leuk om naar te luisteren. Drie singels ("Waiting", "Fingers" en "Louise") maar geen hit. We deden “live” radio en optredens in het land. De eerste bezetting waar we ook de elpee mee maakten was: Bill van Dijk (zang), David Hollestelle (gitaar), Henk Zwerver (gitaar), Erik Karsemeijer (percussie/zang), Maarten van der Valk (drums) en Renee van de Graaf (bas). Later werd David vervangen door Mac Sell. De tweede bezetting was met gitarist Bas Krumperman en drummer Arno van Nieuwenhuize.

 

bruno2

 

De derde bezetting met Mick Heine (gitaar) en Nico de Gooijer (drums). Niet veel later verliet Bill de band en werd vervangen door de Belgische zanger Rudy Fabeck.

 

bruno3

 

(opmerkelijk: met de eerste bezetting speelden we erg vaak in het “live” radio programma van de VARA “Muziek Uit Studio 1”…met de laatste bezetting speelden we in Antwerpen in het voorprogramma van de in die tijd zeer populaire “Level 42”. De volgende dag werd in een Antwerpse krant gesproken over "een zeldzaam goed voorprogramma"...en das leuk om te horen!)

 

SAY CHEESE

say cheese

 

Ik werd gevraagd door twee muzikanten uit Alkmaar om in deze band te komen spelen, Ton Dijkman (drums) en Erwin van Ligten (gitaar). Het repertoire was gevarieerd, van complexe stukken tot simpele songs. Rock, funk, fusion en pop. We speelden voornamelijk in kroegen en clubs. Soms was het publiek euforisch en soms begrepen ze er niets van. Andere leden waren: Erik Karsemeijer (percussie/zang), Willem Swikker (keyboards), later vervangen door Michel Pagie.

 

  HERMAN BROOD & THE WILD ROMANCE

Herman zocht een nieuwe bassist. De "grote tijden" waren voorbij maar hij speelde nog wel 4 keer per week en tourde door Duitsland.


BROOD WILD ROMANCE

 

David Hollestelle (gitaar), die ik nog kende van Bruno Basta!, vroeg me hiervoor. Na enige visuele twijfels bij Herman (hij hield niet van het brilletje dat ik droeg) studeerde ik 40 nummers in en na drie repetities deed ik mijn eerste optreden in Duitsland. Deze kan ik mij nog goed herinneren terwijl de overige 150 zo’n beetje verdwenen zijn. Ik heb deze periode vooral veel “live” ervaring opgedaan “just keep on doing it”. Herman vond het leuk om de bandleden een andere naam te geven omdat hij hun eigen naam te saai of te Nederlands vond. Zo kwam ik aan de naam Renee Lopez en die gebruik ik nog steeds. Het was een goede band (bij elkaar gehouden door Koos van Dijk) met op drums Rog(i)er (v/d Erve) Angelo, later vervangen door Nico (de Gooijer), de Bombitas (Robbie Schmits & Maureen Wilson) en Bertus Borgers (zang/sax). Met Bertus speelden we ook enkele eigen songs van hem, die erg veel indruk op me maakten. Soms dacht ik “waarom begint hij niet weer een eigen band”. Ik weet niet of ik het ooit tegen hem gezegd heb maar op een gegeven moment wilde hij dat ook. (opmerkelijk: ...was het optreden voor het avondvullende VPRO programma “een Gebaar” t.b.v. Amnesty International, waar Herman Brood & Wild Romance samen met Andre Hazes en in het (bombita) koor Henny Vrienten enkele nummers ten gehore brachten (o.a. Tutti Frutti) …de eerste rock band op het NorthSea Jazz Festival. We werden op een podium op het dak geplaatst omdat ze dachten dat het niet zo druk zou worden, nou dat hadden ze beter niet kunnen doen, er werd een waarschuwing gedaan voor instortings gevaar van het dak.)

 

  brood hazes

 

  BERTUS BORGERS & THE GROOVE EXPRESS

Ik belde mijn “cheese” vrienden uit Alkmaar, Ton Dijkman (drums) en Erwin van Ligten (gitaar) en we begonnen te repeteren.  


borgers & groove

 

Enkele oude (Sweet d'Buster) en nieuwe Borgers songs aangevuld met in een ander jasje gestoken covers. We speelden zo’n beetje op alle podia die er in Nederland zijn, jongeren centra, clubs, kroegen, festivals, feesten en deden ook live radio zoals Countdown café, Leidsekade live en Los Vast. Het is geweldig om met iemand als Bertus te spelen, goede songs met veel muzikale vrijheid en misschien wel het belangrijkste, het publiek vond het goed. We maakten erg leuke studio opnames maar konden daar geen platenmaatschappij “hot” voor maken. De girl- en boy bands tijden waren toen al aangebroken. (opmerkelijk: ...was dat we in enkele voor die tijd "grote" studio's kosteloos geluidsopnames van de band hebben kunnen maken, Wisseloord Studios-Hilversum, Studio 150-Amsterdam, Bullet Sound-Nederhorsterberg)

 

BARRY HAY BAND

hay borgers 

 

Op een avond hadden we met “the Groove” een optreden in Arnhem. Na afloop stapte er iemand van de Golden Earring de kleedkamer binnen, Barry Hay (ik herinner me hem als Bob), een vriend van Bertus. Hij was erg onder de indruk van de band en vroeg of we hem wilden begeleiden tijdens zijn solo project. Na enkele repetities, waar we de grotendeels door Barry geschreven nummers arrangeerden, deden we een paar try-outs. Dit resulteerde uiteindelijk in een album (cd/lp), “Victory Of Bad Taste” en 2 singels ("Jezebel" en "Draggin' The Line"), opgenomen in de Ring Side Studios, Belgie (George’s home). Daarna hebben we nog een promotie tourtje voor het album gedaan.

 

BERTUS BORGERS & THE GROOVE (part 2)

”so birds wanna fly” en zo ook muzikanten. Ton Dijkman verlaat de Groove voor een tijdje en wordt vervangen door Leon Klaasse. Ook wordt er een keyboard speler toegevoegd, Otto Kooymans… toen kwam Ton weer terug en Otto stopte ermee…het wordt een beetje verwarrend, maar we speelden wel door…totdat Bertus een time-out wilde.

 

  K.C. MEERMAN

meerman

 

Ik neem aan dat deze band wel een andere naam had maar het werd vaak gewoon "Meerman", naar Cees Meerman de zanger van de band. Het was een r&b band maar dichter tegen de rock dan de soul kant aan. Cees is beter bekend als Ani Meerman, de drummer van de Wild Romance in hun hoogtij dagen maar wat de meeste mensen niet weten is dat hij een geweldige zanger is. We speelden meestal in kroegen, clubs en op andere vreemde plaatsen. Op drums Henri van Bergen en op gitaar Erwin van Ligten.

 

BERTUS BORGERS & THE GROOVE (part 3)...

...met Erwin van Ligten (gitaar), Henri van Bergen (drums) en Renee Lopez (bas). We gaan weer touren door het land en opnames maken voor een cd maar dan wel “LIVE” en zo heet ie ook. Bertus nodigde hiervoor enkele zangeressen uit, Tineke Schoemaker, Mildred Douglas en Julya Lo’co. Op het album zingen zij alle drie één nummer solo. Daarna deden we nog meer optredens met hen.

 

JAN PIET DEN TEX & THE LITTLE BIG VOLCANOS

Erwin van Ligten (gitaar) speelde al een tijdje met JP en deze laatste wilde een tourtje door het land maken maar had geen rimtesectie. Ton Dijkman (drums) en ik werden de nieuwe, met Ake Danielson en Ruben Stern op toetsen. Het was een r&b/pop achtig band. Later wilde JP een combinatie van theater en een pop band maken. Met deze show “Blueville Serenade” deden we enkele try-outs met Jan Pijnenburg (drums), Jac Biko (gitaar), Tineke Schoemaker (zang), Ake, JP en ik. Geregisseerd door Kees Prins.

 

  BERTUS BORGERS & THE GROOVE (part 4)

De gitarist (Erwin) verlaat de groep, Henri en ik blijven. Op dat moment zijn we net bezig met de voorbereiding van een studio album maar zoeken dus een nieuwe gitarist. Die vinden we, Ben Blaauw (daar heb ik nog een blauwe maandag mee in “Ben Blaauw’s Blues Band” gespeeld). Verder wordt er een keyboard speler aan de groep toegevoegd, Åke Danielson.  Zij spelen allen op de cd “Cool In July”, evenals enkele gast muzikanten: Lex Bolderdijk (gitaar), Julya Lo’co (zang) en Tineke Schoemaker (zang). We touren door eigen land, vaak samen met Tineke.

 

  borgers groove

(Aan het eind van deze tour kreeg ik een blessure aan mijn linkerarm en werd het spelen me onmogelijk gemaakt. Het duurde 2 jaar voor ik er er achter kwam wat het nou precies was en hoe er vanaf te komen maar daar zal ik jullie niet mee lastig vallen.)


Verder heb ik in "the past" als bassist studio sessie werk gedaan voor o.a. reclame spots, bedrijfs/promotie films. Tevens op albums/singels/demos van diverse artiesten gespeeld zoals: Del Luge, Margriet Markerink, Rayke, Frank Affolter, Ruth Jacott, Geert Timmers (Bob Fosco), Fay Lovsky, Bruno Basta!, Bertus Borgers, Barry Hay (zie hierboven en onder), Dimitri van Toren, Rogier v/d Erve, Bert Beenen e.a. die me even niet te binnen schieten. Ook heb ik op albums gespeeld waar ik het liever niet meer over wil hebben (hahaha).

(Hieronder enkele covers van albums waar ik op meespeel... Artiesten en bands met de letter B hebben blijkbaar mijn voorkeur, ahum)

hoesjes

De albums van Bruno Basta!, Barry Hay en Berus Borgers zijn eventueel nog te koop bij Fonos.nl. Daar kun je Nederlandse muziek bestellen die niet meer in de platenzaak te krijgen is. Zij bieden je een gedigitaliseerde en gerestaureerde kopie van de originele LP op CD. Op deze site kun je ook muziek fragmenten van albums beluisteren.

 

fonosbasta...........fonoshay.............fonosborgers


Heden ten dage doe ik muziek produkties (vooral) in mijn eigen studio: LOPEZ PRODUCTIONS. Dit kan varieren van muziek voor bedrijfs/promotie films tot pop produkties. De laatste produktie is een album voor JELENA, "Silhouettes"...zie hieronder. Verder maak/componeer ik stock muziek. Dat is muziek die in een bilbliotheek komt te staan waar een ieder (documentaire makers, regisseurs, maar ook webite makers etc.) deze werken kan gebruiken, uiteraard tegen een vergoeding. De site/company waar ze zijn ondergebracht is allmusic (zie hieronder).

silhouettes ...Jelena-Silhouettes... luisteren/kopen

allmusic

...klik op "geavanceerd zoeken" ...vul in bij "alle velden" graaf beenen